A gyógygombák alkalmazása
A gyógygombák alkalmazása
A gombákat, ha gyüjtjük a kirándulások során-ha nem értünk hozzá, ill. nincs gombaszakértő a társaságunkban- mindig vizsgáltassuk meg a nagyobb piacokon müködő gombaszakértőkkel.
A gombákat használjuk étkezésnél, pl. fasítot, lecsót, pörköltöt, rántott szeletet szoktak készíteni belőlük. Lehet külsőlegesen is alkalmazni őket bőrbetegségek esetén lemosás formájában. ( például a bükkfatapló jó vérzéscsillapító )
Hasznos, ha teát készítünk bizonyos fajtáiból, de az ehetőeket ( például: nagy őzlábgomba, téli fülőke, vagy májusi pereszke ) gombapor formájában is fogyaszthatjuk.
Hasznos segítők például a kötött izmok lazítására a vargánya gombák, a látászavarok enyhítésére pedig ajánlott az óriás pöffeteg gomba fogyasztása.
Általános immunerősítő hatású például a nyírfatapló ill. a bokrosgomba.