Csíráztassunk

2018.10.15 21:16

Csíráztassunk!

 

Lassan a szabadföldi zöldségek – gyümölcsök ideje lejár , tavaszig máshogyan kell megoldanunk a szervezetünk számára létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok pótlását.

Ebben nyújtanak segítséget a lakásban olcsón és egyszerűen előállítható csírák.

Egy tisztára mosott befőttes üvegbe tegyünk egy maréknyi vegyszermentes magot, a befőttes üveg száját egy szúnyoghálóval, vagy gézzel fedjük le, ezt egy befőttes gumival rögzítsük és az üveget töltsük fel tiszta vízzel.

Kezdésként a lucerna magot ajánlom.Másnap az üveget fordítsuk fejjel lefelé és öntsük ki egy pohárba a vizet és fogyasszuk el, ez „hemzseg” az enzimektől és az ásványi anyagoktól. Tegyünk friss vizet az üvegbe, majd 45 fokos szögbe állítva, a felesleges víz kifolyik, a csírák nem fognak így bepenészedni.6-8 napig, naponta 2 alkalommal így átöblítve a magokat, készen is vagyunk, a csírákat egy zárható edényben a hűtőbe tehetjük, ott kb. 1 hétig megőrzi a frisseségét. Naponta egy maréknyit együnk belőle.

Az üveget természetesen alaposan mossuk el és készítsük a következő adagot, jó pl. a vörös here csíra, vagy a napraforgó csíra is. Lehet enni mindenkinek ezeket, hasznos, ha az őszi-téli időszakban a gyerekeknek is naponta adjuk a szendvicsük mellé.