A nyers, élő ételek fogyasztása

2013.07.13 00:00

Átálltam a nyers, élő ételek fogyasztására, már másfél éve. Gyakorlott vegetáriánusként ( már kb. 26 éve élek így ) is meglepően másként kell étkezni, az ételeket elkészíteni. Ami a legfurcsább, hogy a szervezetem elkezdett kommunikálni velem, tehát pontosan tudom, hogy milyen reakciót várhatok tőle, és egyénileg meg kell figyelni, hogy mikor, mit kell enni, hogy megfelelő legyen. Ez az életmód önfegyelmet is igényel, nem lehet éppen azt enni és úgy, ahogy épp szeretném.
Sokan például zöld turmixszal kezdik a napot, én egy citromot kicsavarok 2 dl langyos vízbe és éhgyomorra elfogyasztom, a reggeli előtt kb. 1/2 órával.
A reggelim általában 2 különböző gyümölcsből áll, apróra vágva, mivel nekem fontos az is, hogy rágjak.
Délben általában egy zöld "főzeléket" eszem, például nyers spenótot, vagy például paradicsomos káposztát. A nyers kenyér nagyon bevált mellé, ez többek között lenmagból, almából, szárított paradicsomból áll, kis hagymával, fokhagymával elkészítve.
Uzsonnára magokat eszem, előtte 24 órára beáztatva, kb. egy maroknyit. Körülbelül 1/2 6-kor szintén egy citromot kicsavarva fogyasztok el 2 dl vízben, ezután fél óra múlva jöhet a vacsora, ami vagy egy saláta, vagy szintén egy " főzelék ". ( talán inkább " nyerseléknek" kéne neveznem. )
Délutánonként egy-egy bögre gyógytea is kiegészíti a menümet, ez változó. Édesítőként mehet bele kis méz, vagy agave szirup.
Hát így élek én, nagyon különös ez a táplálkozási forma, még mindig van mit tanulnom, de rengeteg jót is hozott, köztük meglepőeket: a súly csökkent és aztán állandósult, a hajam dúsul, a nátha ill. influenza elkerül...hogy csak párat említsek.
Betegségenként lehet természetesen változtatni, mivel bizonyos zöldségek ill. gyümölcsök fogyasztása előnyösebb, ez mindig egyénileg változó.
Tanácsot szívesen adok a borsika@levele.hu-n tud megkeresni.