Gyermekláncfű virág

2018.04.19 22:41

A gyermekláncfű azért is különleges gyógynövény, mert minden részét fel lehet használni: a gyökere, a szára, a levele és a virága egyaránt hasznos.

A virágai főleg a gyomrot,  a bélrendszert, az epehólyagot, a húgyhólyagot, a méhet és a szívet tisztítják. A levelek a vér, a keringési rendszer takarítói, így a duzzadt nyirokcsomókat  és az ödémákat csökkentik.

A levélszárak a lép, a máj és az agy tisztítói, például kinyomhatják a szervezetből a használhatatlanná vált epét.

A növény minden része keserű, de a gyökere talán a leginkább az. Erőteljes öntisztításra készteti a szervezetet, így a szív gyengeségben szenvedőknek csak mértékkel ajánlott.

Mikor a méregtelenítésnél  távozik a szervezetből a gyógynövény, értékes tápanyagokat hagy maga után: vitaminokat  és nyomelemeket.

Több módon is fogyaszthatjuk: például a leveleiből zöld turmixot készíthetünk: 10 levelet szárastól, 2 narancsot és vizet  turmixolunk össze.

A másik lehetőség: egy teáskanálnyi gyökeret 2 dl vízben , forrás után 10 percig főzünk, majd 15 perc múlva le lehet szűrni és éhgyomorra inni.

A virágait-amik most szedhetők éppen- ( persze vegyszermentes, tiszta  helyen gyüjtsük őket ) beáztatjuk hideg vízbe 12 órára és ezután leszűrjük. Frissít és erőteljesen tisztít.