mosás vadgesztenyével

2016.11.07 18:09

Egyre többen keresik a természetes anyagokat, pl. az öltözködésben, a vegák a tapló gombából készült cipőket, táskákat részesítik előnyben. A háztartási szereknél is  erősödik ez a folyamat, főleg, ahol kisgyerek, vagy érzékeny bőrű felnőtt van a családban. Így pl. a mosódióból készítenek sampont, folyékony szappant, mosogatószert. A mosásnál is egyre gyakrabban alkalmazzák.

A mosódió hazai megfelelője a vadgesztenye, amivel pont olyan hatékonysággal lehet mosni. 4-5 szem vadgesztenyét ( amin már nincs rajta a zöld burok ) felvágunk több darabra, majd vászonzsákba téve, a zsák száját jó szorosra kötve a mosódobba helyezzük. Szines ruháknál, vagy átlagosan szennyezett fehér holminál ( pl. ágynemű ) remekül tisztít, szaponin tartalmánál fogva még habzik is. Az öblítő rekeszbe 1 dl háztartási ecetet téve, majd 5-6 cseppet a kedvenc illóolajunkból a mosott holmi lágy lesz, finom illatú és a mosógépünket is megóvtuk a vízkövesedéstől.A vadgesztenye 35 fok feletti mosásnál fejti ki igazán a hatását.Erősen szennyezett ruháknál a mosógép középső rekeszébe tehetünk még mosószódát is.

A selyem és a gyapjú ruhák kivételével minden anyaghoz használható a vadgesztenye.

Most bőségesen találunk a természetben, igyekezzünk a forgalmas utaktól távol gyüjteni és otthon száraz helyen tároljuk.