Tejsavas érlelésű zöldségek

2017.08.15 10:27

 

A tejsavas érlelésről a kovászos uborka, vagy a savanyú káposzta jut az eszünkbe.

Egész évben és bármilyen zöldséget felhasználva lehet otthon, egyszerűen elkészíteni ezt a végtelenül tápláló és egészséges ételt/italt.

Házilag tudunk probiotikumot előállítani, ráadásul az így fogyasztott ételek könnyebben emészthetők, mint a nyers zöldségek és magas a B12, a folsav, valamint pl. a C-vitamin tartalmuk. Vegetáriánusoknak különösen fontos.

Az így előállított probiotikus baktérium kultúrák etetik a bélflórát és az emésztőenzimek segítségével könnyebben felszívódnak a táplálékok.

Lehet retek, újhagyma, gyömbér, citromlé, só és káposztalevél hozzáadásával pár nap alatt befőttes üvegben készítenünk ( részletes recept a neten található ), vagy cékla, fokhagyma, só, vagy pl. sárgarépa, fehérrépa, zeller, só. A fűszerezés egyéni izlés dolga.Itt is lényeges a változatosság: lehet uborka, vagy káposzta is a fő összetevő. Praktikus naponta egy befőttes üvegben elkészítenünk egy adagot, ( segítség az aprítógép ) azt letakarva sötét helyre téve tárolni és általában 7 nap érlelés után fogyasztani úgy a levét, mint a benne levő zöldséget.

Az eredmény hamar megmutatkozik, az egészségi állapotunkban.