visszér és életbogyó

2015.07.12 14:57

A visszeres panaszok különösen nyáron okoznak gondot,  kisebb részt esztétikailag, mivel főleg a lábakon látható dudorok, ödémák, lilás-kékes megdagadt erek nem kellemes látványt nyújtanak.

Súlyosabb esetben a lábszárfekély ( pl. a boka felett megjelenő seb ) orvosi kezelést igényel, természetesen a strandolást is lehetetlenné téve.

Az erős napozás is kerülendő ilyenkor.

Ami jó hatású: a láb felpolcolása, a  séta, a könnyű sport. Az állómunka ilyenkor nem ajánlott hosszabb távon.

A táplálkozásban részesítsük előnyben a könnyű ételeket, amik sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak és a megfelelő mennyiségű vízivást ( min. 2-4 litert naponta )

Készítsünk fűzfakéreg teát: 1 teáskanálnyit kell főzni forrás után 5 percig 1 dl vízben, majd 20 perc múlva le lehet szűrni. Ebbe mártsunk egy gézt és ezzel borogassuk a problémás részt. Rágcsáljunk el naponta 2 levél ( majd később, augusztus végén, ha megérett, jó a bogyó is ) életbogyót.

Ezt a nyár folyamán naponta végezzük el. Ha már kialakult a lábszárfekély, akkor az életbogyó levelét rágcsáljuk pépestre, majd tegyük a sebre, arra egy tiszta gézt. A borogatás egész éjjel fent lehet.

Később, mikor már nincs a természetben friss növény: a szárított leveléből ill. a bogyóból főzzünk teát és igyuk naponta 2 alkalommal.

Az életbogyó megél az itthoni éghajlaton, akinek van rá lehetősége ültessen!